ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Τεκμηρίωση προτεινόμενου αλιευτικού εργαλείου έναντι των συμβατικών αλιευτικών εργαλείων

Στο παρόν πακέτο εργασίας πραγματοποιήθηκε η συγκριτική αξιολόγηση της απόδοσης της αλιείας της σουπιάς μεταξύ των παγίδων και των μανωμένων διχτυών (σουπιόδιχτο) που αποτελεί το παραδοσιακό εργαλείο αλιείας της σουπιάς στην ελληνική παράκτια αλιεία. Για το σκοπό αυτό, τα δύο εργαλεία παρακολουθήθηκαν για μια ολόκληρη αλιευτική περίοδο της σουπιάς - από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο - στον Θερμαϊκό Κόλπο όσον αφορά τη σύνθεση των ειδών, τη διάρκεια της αλιείας, την εποχική διακύμανση των αλιευμάτων και τη δημογραφική σύνθεση των σουπιών. Επιπλέον, καταγράφηκαν περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως λόγος παρεμπιπτόντων και απορριπτόμενων αλιευμάτων, η κατανάλωση καυσίμου και σχετικοί οικονομικοί δείκτες.


 

Το μέγεθος των ατόμων της σουπιάς μειώνονταν σταδιακά κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου (αριστερή εικόνα). Αυτό οφείλεται στη διαδοχή των γενεών που είναι χαρακτηριστική στους πληθυσμούς της σουπιάς: τα μεγάλα άτομα, ηλικίας 2+ ετών, φτάνουν πρώτα στο πεδίο της αναπαραγωγής και μετά τα μικρότερα άτομα, ηλικίας 1+ έτους.

Η μείωση όμως αυτή ενδέχεται να οφείλεται και στην επίδραση της αλιείας η οποία στοχεύει τα μεγαλύτερα άτομα. Όπως φαίνεται στη δεξιά εικόνα οι παγίδες έδειξαν να στοχεύουν και να αλιεύουν τα μικρότερα άτομα σουπιάς.


 

Οι συλλήψεις σουπιάς παρουσίασαν ένα ξεχωριστό εποχικό πρότυπο μεταξύ των δύο εργαλείων. Οι ημερήσεις συλλήψεις στα μανωμένα δίχτυα ήταν στο υψηλότερο επίπεδο τους κατά τον Ιανουάριο και στη συνέχεια σταδιακά μειώθηκαν πιάνοντας μια ελάχιστη τιμή τον Ιούλιο. Αντίθετα οι συλλήψεις σουπιάς στις παγίδες ήταν σχεδόν μηδέν έως τον Απρίλιο και αυξήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε αυτό οφείλεται και το ότι τα άτομα σουπιάς έχουν μικρότερο μέγεθος στις παγίδες: την περίοδο που το εργαλείο είναι ενεργό (τέλη Άνοιξης & Καλοκαίρι) στον πληθυσμό υπάρχουν μόνο τα μικρότερα άτομα.


 

Μια άλλη ιδιαιτερότητα των παγίδων ήταν ότι ενώ στα μανωμένα δίχτυα η αναλογία φύλου ήταν σχεδόν εξισορροπημένη, οι παγίδες έπιαναν σχεδόν αποκλειστικά αρσενικά άτομα.


 

Επίσης τα δύο εργαλεία έδειξαν συμαντικές διαφορές σε ότι αφορά τα παρεμπίπτοντα αλλά και τα απορριπτόμενα αλιεύματα τους. Συγκεκριμένα ενώ στα μανωμένα δίχτυα πιάστηκαν αρκετά υψηλά ποσοστά από τρωτά και κινδυνεύοντα είδη όπως μουδιάστρες, οι τρυγώνες και τα κοράλλια Cladocora caespitosa, στις παγίδες δεν πιάστηκε κανένα από τα είδη αυτά.


 

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, η χρήση των παγίδων απαίτησε χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με τα δίχτυα.