ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ

Τροποποιήσεις βασικού σχεδίου για την πολυδυναμικότητα της παγίδας

ΣΥΝΟΨΗ: στο τρίτο στάδιο του έργου ελέγθηκε η πολυδυναμικότητα του αλιευτικού εργαλείου και εξετάστηκε εαν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός της εποχής αλιείας της σουπιάς - δηλαδή μεταξύ του μέσου του καλοκαιριού έως τα τέλη χειμώνα - για την αλιεία κι άλλων ειδών, όπως ψάρια και χταπόδια. Για τον λόγο αυτό, έγιναν μικρές τροποποιήσεις τόσο στο βασικό σχέδιο της παγίδας (π.χ. στο άνοιγμα του διχτυού και τη θέση της εισόδου) όσο και στο αλιευτικό πρωτόκολλο (π.χ. η χρησιμοποίηση άλλου τύπου δολώματος).

Για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας του εργαλείου πραγματοποίθηκαν αυτόνομες καταδύσεις αλλά επίσης και χρησιμοποιήθηκε και υποβρήχιο όχημα ROV σε συνεργασία με το εργαστήριο Β.I.M.A.ΣΥ.Β. του ΔΙΠΑΕ.

Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνονται οι πυραμιδοειδείς παγίδες με κάποια ψάρια στο εσωτερικό τους. Η λήψη έγινε με τη χρήση ROV.


 

Σε μία πρώτη φάση εξετάστηκε η συμπεριφορά των παγίδων στο πεδίο, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο στέκονται στον πυθμένα, εάν διατηρείται το άνοιγμα στις εισόδους, κτλ.

Στη συνέχεια εξετάστηκε η επίδραση της τοποθέτησης διαφόρων τύπων δολώματος εντός των παγίδων για την προσέλκυση αλιευμάτων. Συγκεκριμένα εξετάστηκε η τοποθέτηση θάμνων καθώς και δολώματος ψαριών (σαρδέλες & φρίσσες).

H παρατήρηση αυτή έγινε είτε με υποβρύχιες κάμερες προσαρτημένες στο μεταλλικό σκελετό των παγίδων, είτε μέσω καταδύεων είτε με τη χρήση ROV.


 

O έλεγχος της πολυδυναμικότητας της παγίδας έχει ολοκληρωθεί. Δείτε ένα σχετικό βίντεο: