ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

Τεκμηρίωση αλιευτικών πρωτοκόλλων στο βασικό σχέδιο της πρότυπης παγίδας

ΣΥΝΟΨΗ: Στο δεύτερο στάδιο του έργου πραγματοποιήθηκε η τεκμηρίωση του αλιευτικού πρωτοκόλλου επί του βασικού σχεδίου της παγίδας. Συγκεκριμένα ελέγχθηκε ο τρόπος και η χρονική διάρκεια απλώματος των παγίδων καθώς και η ύπαρξη δολώματος εντός της παγίδας (θηλυκή σουπιά).


 

Σε πρώτη φάση οι δοκιμαστικές αλιευτικές προσπάθειες που στόχευαν σουπιές πραγματοποιήθηκαν με μανωμένα δίχτυα και τις πειραματικές μας παγίδες. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με επαγγελματικό σκάφος παράκτιας αλιείας με συνολικό μήκος 8 m, μεικτή χωρητικότητα = 2.3 GT, και ισχύ κινητήρα 43 hp. Η αλιεία σουπιάς με δίχτυα ήταν μια από τις κύριες δραστηριότητες του σκάφους και η ικανότητα του υποστήριζε πλήρως τη λειτουργία των παγίδων μας.

Η περιοχή της έρευνας - ανοιχτά της Ν. Μηχανιώνας στο Θερμαϊκό Κόλπο - αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά πεδία της σουπιάς στην ελληνική παράκτια αλιεία. Η περίοδος των  δειγματοληψιών - Ιανουάριος έως Ιούλιος - συνέπεσε με την εποχικότητα της τοπικής αλιείας της σουπιάς. Ο βυθός στην περιοχή αποτελείται κυρίως από αμμώδες ή αμμολασπώδες υπόστρωμα αναμεμιγμένο με θραύσματα κελυφών και διάσπαρτους λειμώνες Posidonia oceanica καθώς και αποικίες του κοραλλιού Cladocora caespitosa.

Οι παγίδες προσαρτήθηκαν σε παραγάδι σε ομοιόμορφα διαστήματα 20 m, δηλαδή 3-4 φορές μεγαλύτερο από το βάθος του πυθμένα. Αυτό το διάστημα εξασφάλισε ότι όταν μια παγίδα ανυφώνονταν κατά τη διάρκεια της αλιείας, η επόμενη παγίδα έμενε στον βυθό. Κάθε παραγάδι αποτελούνταν από 10 παγίδες, οι πρώτες και οι τελευταίες του οποίου συνδέονταν με πλωτήρες στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι παγίδες ήταν αρκετά βαριές για να βυθιστούν και να παραμείνουν ακίνητες στον πυθμένα της θάλασσας, ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πριν από κάθε αλιευτική προσπάθεια με παγίδες, οι θηλυκές σουπιές που πιάνονταν με τα μανωμένα δίχτυα τοποθετούνταν σε ένα βαρέλι με θαλασσινό νερό. Όταν ξεκινούσε η ρίψη του παραγαδιού με τις παγίδες, το κάθε θηλυκό μετριούνταν για το μήκος του μανδύα του και τοποθετούνταν σε κάθε μία παγίδα και ρίχνονταν στο νερό.

Στο συγκεκριμένο βίντεο περιγράφεται η διαδικασία της τοποθέτησης του δολώματος της θηλυκής σουπιάς εντός της παγίδας

Κατά την ανέλκυση των παγίδων οι σουπιές που αλιεύονταν αποθηκεύονταν προσωρινά στο σκάφος και στη συνέχεια μεταφέρονταν στο κέντρο βιολογικών ερευνών (ΚΒΕ) όπου πραγματοποιούνταν ανατομία και βιομετρικές αναλύσεις σε κάθε άτομο.


 

Η δημιουργία του αλιευτικού πρωτοκόλλου ολοκληρώθηκε. Δείτε ένα σχετικό βίντεο